Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Vandaag nationale ouderendag! Doe mee!

BlogPosted by Eppy Boschma Fri, October 05, 2018 12:57:05

Vandaag nationale ouderendag! Doe mee!

Aandacht voor onze ouderen. Dat verdienen ze elke dag. Maar vandaag op nationale ouderendag in het bijzonder. De afgelopen jaren was er ook in Gouda een comité actief voor ouderen. Je kon een wens doen en vrijwilligers zorgden dat deze in vervulling ging. Helaas is dat comité gestopt. Gelukkig zijn er weer nieuwe initiatieven waar onze ouderen aan mee kunnen doen.

Voor veel ouderen is het niet meer zo makkelijk om zelf hun wens uit te laten komen. Vandaag vraagt het nationale ouderenfonds – en wij steunen dat vanuit CDA Gouda van harte – massaal aandacht voor onze ouderen.

Stel je eens voor: zonder rollator kom je buiten de deur niet meer ver. Maar familieleden en vrienden zijn overleden of wonen ver weg. En de kinderen wonen niet in de buurt. En eigenlijk wil je niet vragen. Je schaamt je een beetje dat je je alleen voelt en dat alles niet meer zo makkelijk gaat als vroeger.

1 miljoen ouderen eenzaam
Klinkt dit dramatisch? Dat kan het ook zeker zijn. Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen voor de gezondheid kunnen desastreus zijn.

1 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Dat zijn 1 op de 4 ouderen. Goede kans dat ook bij u in de straat een eenzame ouderen woont. En daarom zet het nationaal ouderenfonds zich met vele vrijwilligers iedere dag in voor hen. En vandaag nog eens extra!


'Gouds noaberschap'
Vanuit CDA Gouda doen we al jaren mee aan de nationale ouderendag. Afgelopen week – in het kader van de week tegen de eenzaamheid – heb ik gepleit voor meer ‘Gouds noaberschap ‘ naar Twents voorbeeld. Ook heb ik vragen gesteld aan het College van B&W hoe versterkt in te zetten op het voorkomen van vereenzaming en gevraagd naar de mogelijkheden voor het vaker bezoeken van onze 75+ers door ouderenconsulenten.

Is dat dé oplossing? Vast niet. Maar helpen doet het wel. Omzien naar elkaar is niet zo moelijk. Gewoon een kwestie van doen! Bij welke oudere ga jij vandaag langs?

Of wil je andere tips wat je kunt doen? Kijk dan https://www.ouderenfonds.nl/5tips/. Samen maken we het verschil!

*Bron: tekst heb ik deels ontleend aan nationale ouderendag website (www.nationaleouderendag.nl)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.