Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Makkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel

BlogPosted by Eppy Boschma Fri, January 12, 2018 12:50:30

Makkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel?
CDA stuurt Belastingdienst Brandbrief

Hoe bestaat het. De belastingdienst verleent al sinds jaar en dag ‘Hulp bij Aangifte’. Ook in Gouda. Elk jaar hebben ze dan een heel aantal dagen ‘zitting’ bij Olympia. Vorig jaar werden er verdeeld over 8 dagen maar liefst 1200 mensen geholpen en voorzien van advies over het invullen van de belastingpapieren en toeslagen.

In een steeds complexer wordende wereld geen overbodige luxe. Dat de belastingdienst dan zonder overleg plotseling stopt met het geven van deze hulp is onbegrijpelijk.

Natuurlijk zijn er gelukkig mensen verbonden via kerken, via de ANBO en vakbonden die ook helpen bij belastingaangifte. Ook kunnen mensen informatie inwinnen bij initiatieven als de papierwinkel. Maar dat is toch anders. Daarnaast is het maar de vraag of deze initiatieven de menskracht hebben om maar liefst 1200 mensen extra ‘even’ bij te staan.

Onbegrijpelijk. We weten dat de wereld van aangifte en toeslagen een hele ingewikkelde is waar lang niet iedereen mee uit de voeten kan. Waarom er dan na een jarenlange service een streep door gehaald wordt, is onbegrijpelijk. Waar blijft de menselijke maat?

Eerder al stopte de Belastingdienst met de service om mensen van de ANBO en vakbonden te trainen voor hun werk dat ze uitvoeren in het bijstaan van mensen met belastingvragen. Ook daar is een streep doorheen gezet.

Misschien wordt het motto van de Belastingdienst binnenkort ook gewijzigd in: ‘makkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel’. Een kwalijke zaak. Zo verdwijnt de menselijke maat meer en meer. En dat zou niet moeten.

We weten allang dat niet elke Gouwenaar uitsluitend via de digitale snelweg mee kan komen. Ik blijf me daarom ook inzetten voor de menselijke maat. Die mogen we niet uit het oog verliezen. En gewoon onder het genot van een kop koffie elkaar helpen hoort daar bij. Dat geldt wat mij betreft ook voor de Belastingdienst. We zullen vanuit CDA Gouda dit hen ook via een brandbrief laten weten en hopen dat ze tot inkeer komen om ook dit jaar weer service te verlenen aan de Gouwenaar!

#samenmeer  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.