Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Open Monumentendag leert ons 'Groen moet je doen'

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, September 09, 2017 17:37:19

Open Monumentendag leert ons 'groen moet je doen'

Open Monumentendag is het. Prachtige locaties kunnen worden bezocht. Ook in Gouda is er van alles te doen. Onder meer is de toren van de Gouwekerk te beklimmen, zijn er rondleidingen in het oude Weeshuis en kun je meedoen aan tal van activiteiten. Vele vrijwilligers zijn er maar druk mee. Die enorme hoosbuien vandaag zijn dan ook een beetje jammer. Gelukkig wel tussendoor het zonnetje zodat iedereen heerlijk kan genieten van deze mooie zaterdag in september. Die regen neem je dan op de koop toe nietwaar?Er wringt iets

Toch wringt er iets. Niet alleen vandaag, maar ook op langere termijn. Die hoosbuien die in korte tijd als een soort wolkbreuk over ons heen komen, vallen steeds vaker. Het doet straten blank staan, tunnels lopen vol en er vormen zich enorme plassen op fietspaden en wegen. Waterschappen moeten extra waterberging regelen. De medewerkers zijn er zo druk mee dat zelfs een bezoek aan het gemaal van het hoogheemraadschap Delfland tijdens de Open Monumentendag niet door kon gaan. De medewerkers hadden geen tijd om het publiek rond te leiden en moesten aan de slag om de wateroverlast tegen te gaan.


Sint Maarten
Overigens stelt het tegen de achtergrond van wat er nu op Sint Maarten en de bovenwindse eilanden aan de hand is natuurlijk niets voor. Laten we daarom eerst de acties steunen om de mensen daar te helpen. Velen hebben helemaal niks meer. Hoe afschuwelijk is dat.

Groen moet je doen
Desondanks komt wel de vraag bij mij boven wat wij zelf kunnen doen tegen die al maar toenemende wateroverlast. Gewoon dichtbij huis in Gouda. Eén van de acties die iedereen met een eigen erf rondom de woning kan ondernemen, is meer groen aanleggen. Dat ontlast het riool en doet ertoe. Stenen eruit en groen erin. Gemiddeld is ongeveer 40 procent van steden in handen van particulieren. Niet voor niks dat ook gemeente Gouda het aanleggen van groen bevordert bij de Gouwenaar via operatie Steenbreek.

Kinderboerderij de Goudse Hofsteden aan de Bloemendaalseweg geeft ons het goede voorbeeld en toont de mogelijkheden die er zoal zijn. Je kunt er inspiratie opdoen.

En als iedereen meedoet wordt de kans weer wat groter dat de medewerkers van het gemaal van het hoogheemraadschap Delfland ons volgend jaar weer gewoon kunnen rondleiden.

Zo leert Open Monumentendag ons 'groen moet je doen'. Doet u mee?  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.