Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Gouda telt af! Voor onze jeugd(zorg)!

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, October 25, 2014 22:45:09

25 oktober 2014

Gouda telt af! Voor onze jeugd(zorg)!

Nog 21 dagen! Dan vieren we de intocht van Sinterklaas in Gouda! Een aftelkalender en een speciale website is er zelfs voor geopend. Onze meiden van 8 en 6 hebben het al weken over de intocht.

Maar Gouda telt ook af richting 1 januari. Nog 67 dagen! Dan wordt de gemeente Gouda verantwoordelijk voor vele taken op het gebied van de zorg. Helaas ziet dat er voor onze jeugd vooralsnog minder feestelijk uit. Het college van Burgemeester en Wethouders had per 1 oktober moeten zorgen dat er voldoende ‘jeugdzorg’ zou zijn ‘ingekocht’ via contracten met zorgaanbieders. Om daarmee per 1 januari het continueren van de jeugdzorg te waarborgen.

Maar vertraging dreigt en ook 1 november wordt niet gehaald. Met alle onzekerheid van dien! Er is dan wel een ‘overgangsrecht’ waarin zorg moet worden gecontinueerd. Maar het feit dat iemand overgangsrecht heeft, zegt niets over de vraag of er straks een zorginstelling is waar op 1 januari 2015 de telefoon wordt opgenomen om zorg te verlenen. Daar is toch echt een contract voor nodig!

Kortom het is vijf over twaalf! Terecht dus dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afgelopen dinsdag onze regio Midden-Holland op het matje riep! Ook al is er zeker ook veel onduidelijkheid veroorzaakt door Den Haag zelf, toch is het goed dat zij stevig de vinger aan de pols houden. De afspraak is gemaakt dat in de week van 17 tot 23 november de contracten gesloten moeten zijn! Vrijblijvend is dat niet! Het Ministerie neemt onherroepelijk ‘het stuur’ van onze regio over indien het dan niet geregeld is! Het CDA wil dat alle zeilen worden bijgezet en zal dat maandag in een debat met de raad en college ook inbrengen!

Het hele proces brengt veel onzekerheid met zich mee. Bij jeugdigen en hun ouders of verzorgers maar ook bij de zorgaanbieders. Waar moeten mensen rekening mee houden?

Wie meer informatie wenst, kan na enig zoekwerk best veel informatie vinden op de website van de gemeente Gouda. Maar dat kan nog veel beter. Vanuit het CDA pleit ik dan ook voor betere communicatie via onder meer een ‘virtueel zorgloket’ op de startpagina van de website van de gemeente. In één oogopslag moet het helder zijn voor mensen die zorg nodig hebben, waar ze moeten zijn voor welke zorgvraag. Niet alleen straks voor de jeugdzorg, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp.

Dat ga ik maandag de gemeenteraad en het college in het debat over het sociaal domein in ieder geval voorstellen! Als er voor de intocht van Sinterklaas al een aftelkalender en speciale website wordt geopend, dan moet dat voor Gouwenaars die afhankelijk zijn van goede zorg toch zeker kunnen?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.