Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Heilig Schrift laat zien wat ons bindt

BlogPosted by Eppy Boschma Fri, December 23, 2016 23:51:54

Heilig Schrift laat zien wat ons bindt

Bent u al geweest? Naar de expositie ‘Heilig Schrift. Tanach, Bijbel, Koran’ in het Catharijneconvent in Utrecht? Het kan nog tot en met 8 januari!

Zeker in deze dagen rond Kerst zeer aan te bevelen. Het is een indrukwekkende expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam. Aan de hand van absolute topstukken kun je ontdekken hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar juist ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering.

Het trof mij diep. Want hoe vaak worden we niet geconfronteerd met verschillen en vooroordelen als het gaat om geloof. Hoe mooi is het dan dat ook overeenkomsten worden getoond. Gewaagd ook. Het is echt ‘out of the box’ denken.

Juist in deze donkere dagen voor Kerst vind ik het waardevol om stil te staan bij wat ons bindt. Als mensen in deze samenleving. Gelovig en niet-gelovig. Marieke van Schijndel, de directeur van het Catharijneconvent, schreef op verzoek van de werkgeversorganisatie VNO-NCW waarvoor ik werk, een prachtig artikel. Binnenkort verschijnt het in het boek dat ik voor VNO-NCW maak ter voorbereiding op de jaarlijkse Bilderbergconferentie. Nu alvast een preview:

https://www.vno-ncw.nl/sites/default/files/vno-bb17-pag88-101-Lefgozer-fransiscus-als-voorbeeld-Marieke-van-Schijndel.pdf

Marieke van Schijndel, directeur Catharijneconvent Utrecht
Foto: Jeroen Poortvliet


Zij schrijft treffend: ‘De huidige onderstroom in onze samenleving van ontevredenheid en onbehagen houdt sterk verband met een negatief geloof in eigen kunnen. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal van angst en passiviteit. Het zou onze prioriteit moeten zijn om dat te doorbreken. En dat betekent dus ook: kennis hebben van waar we vandaan komen, van de christelijke wortels van ons land. Want zonder die kennis is het buitengewoon lastig je te verhouden tot de wereld om je heen.’

Een advies aan ons allen. Om ons te verdiepen in de vraag waar we vandaan komen. In welke traditie we staan. Om zo onszelf goed te leren kennen en onze eigen identiteit te versterken. Een mooie opdracht! Ook voor ons in Gouda om in staat te zijn sterker te benadrukken wat ons bindt!

Ik wens u en uw dierbaren Gezegende Feestdagen en een inspirerend 2017!  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post31