Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

André Kuipers voor wetenschap & techniek in Gouda

BlogPosted by Eppy Boschma Sun, December 11, 2016 20:12:56

André Kuipers promoot met succes wetenschap en techniek bij ID College Gouda

De komende jaren is er grote behoefte aan mensen die in de techniek willen werken. Ook in Gouda. Daarom is er het Techniekpact dat kinderen van basisscholen vertrouwd maakt met wetenschap en techniek en hen enthousiasmeert. Want wie iets leuk vindt om te doen, is er vaak ook goed in, aldus André Kuipers afgelopen vrijdag in Gouda.

Collegetour André Kuipers
Zo’n 300 leerlingen uit groep 7 van verschillende basisscholen vielen met hun neus in de boter. Ze hadden het geluk om de collegetour van André Kuipers bij te mogen wonen. Als betrokken ouder van onze oudste van 10 jaar in groep 7 van de Plaswijckschool, was ik mee om de kinderen te begeleiden.
Wat een GEWELDIGE ervaring!

André Kuipers nam persoonlijk een kijkje tijdens de workshop van groep 7 Plaswijckschool bij het ID College

De wens van Techniekpact is dat alle basisscholen in 2020 wetenschap en technologie aanbieden aan hun leerlingen. Techniekpunt Gouda deed mee aan de collegetour en wat was het een feest. André Kuipers vervulde zijn rol als ambassadeur vol overgave. Hij vertelde enthousiast over zijn ervaringen als astronaut. De kinderen mochten vragen stellen en hingen aan zijn lippen. Over zwaartekracht, hoe je je voelt in de ruimte, hoe je naar de wc moet en of je er ook kunt douchen.

193 dagen in de ruimte
In 2011 vertrok André Kuipers voor maar liefst 193 dagen naar het internationale ruimtestation (ISS). Na 2 dagen werd het station bereikt. Het draait in een baan om de aarde en wordt door verschillende landen gebouwd, bemand en bekostigd. Het is 100 bij 80 meter groot met een Japans, Russisch en Europees deel. Diverse proeven en testen werden er uitgevoerd om daarmee de techniek en wetenschap te dienen.

Croda en Groene Hart Ziekenhuis
De kinderen mochten ook zelf aan de slag in workshops die ook door Goudse bedrijven en organisaties werden verzorgd. Zo deed het Goudse bedrijf Croda mee maar ook het Groene Hart Ziekenhuis. Beiden hebben technici nodig. En dat tegen de achtergrond van het feit dat er in Gouda ook nog heel wat mensen een baan zoeken, is dat hoopgevend. Al zal er wel geschoold moeten worden om als technicus aan de slag te kunnen. Het doel werd vrijdag wel bereikt. Eén van de leerlingen gaf na afloop aan later sterrenkundige te willen worden. Een goed teken!

  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post30