Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Jullie gaan toch niet scheiden?

BlogPosted by Eppy Boschma Thu, December 01, 2016 11:06:33

Jullie gaan toch niet scheiden?

Het komt in de beste families voor. Gekibbel en verschil van inzicht. Ook bij ons. Onze kinderen van 10, 8 en 3 zijn er hypergevoelig voor. De oudste vroeg onlangs toen mijn man en ik een meningsverschil hadden; ‘Jullie gaan toch niet scheiden’?

3500 kinderen klem door vechtscheiding
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar zo’n vraag doet pijn. Wij zijn een gelukkig gezin en blij met elkaar. Maar ook bij ons zijn er uiteraard af en toe spanningen. Komt in de beste families voor. Kinderen zijn daar zeer gevoelig voor. Daarom ben ik ook zo in shock dat er maar liefst 55.000 minderjarige kinderen jaarlijks te maken hebben met scheidende ouders. En daarvan zijn er 3500 die klem komen te zitten in een vechtscheiding.

Vechtscheiding = Kindermishandeling

Hoe afschuwelijk. In de gemeenteraad spraken er over. Vanuit mijn partij heb ik aangedrongen op het overnemen van het advies van de Taskforce ‘Kindermishandeling en seksueel geweld’ van o.a. Hugo de Jonge, CDA wethouder in Rotterdam. Zij stellen terecht ‘Vechtscheiding = Kindermishandeling’. Gelukkig ziet wethouder Corine Dijkstra dat in Gouda in ons College van B&W ook zo, antwoordde ze gister op mijn vragen daarover.

#ikkijknietweg
Maar daarmee zijn we er niet. Er is meer nodig. De Taskforce noemt de noodzaak om te komen tot een totaalaanpak en heeft de campagne ‘#ikkijknietweg’ gelanceerd. En dat is wat er moet gebeuren en waar iedereen aan mee kan doen.

Wie één kind redt, redt de hele wereld
Als er signalen zijn dat scheidende ouders er niet in slagen goed en veilig uit elkaar te gaan, is ergens een signaal daarover nodig. Een inlooppunt waar je informatie kunt krijgen daarover zou ook helpen. En meer samenwerking, ook met de Raad voor de Kinderbescherming. Te vaak krijgen zij nog veel te diverse signalen van allerlei betrokkenen. En dieptepunt: meestal vanuit het perspectief van de ouders en professional. En dat moet anders: het kind moet voorop. Immers ‘wie één kind redt, redt de hele wereld’.  • Comments(3)//blog.eppyboschma.nl/#post29