Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Sta eens stil bij mantelzorg

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, October 29, 2016 00:17:50

Sta eens stil bij mantelzorg

Een mevrouw vertelt mij dat ze graag een keer een weekend weg wil. Maar ze verzorgt haar man. Ze ziet het niet zitten om ‘zomaar’ een paar dagen weg te gaan zonder hem. Hoe moet het dan? Ze weet niemand in haar eigen netwerk omdat het te ingewikkeld is om de zorg voor haar man aan een ander over te dragen.

Kunt u zich dat voorstellen? In mijn gezinssituatie gaan we jaarlijks op vakantie en genieten dan volop van rust en ruimte. Uiteraard passen we op elkaar, maar we vragen ook net zo makkelijk om hulp voor het huishouden of de zorg voor onze kinderen. We hebben geen idee waar we het over hebben als het gaat om de vraag wat het zijn van mantelzorger echt betekent.

Naast zorg ook bureaucratie
En dan is het nog niet eens alleen de zorg voor de ander. Ook nog eens alle bureaucratie die komt kijken bij het verlenen van mantelzorg. Stapels papieren moeten worden ingevuld en bijgehouden als je wat wilt regelen om toch een keer de zorg voor die ander uit handen te geven aan een professional. Voordat je zoiets rond hebt, ben je vaak heel wat uren verder. En euro's....

Geen keus
Maar nog belangrijker misschien wel: mantelzorger zijn, daar kies je niet zelf voor, je rolt erin. Omdat je partner, familielid of vriend ziek wordt, een handicap heeft, zich minder goed kan redden. Mantelzorg is niet ‘even’ iets voor iemand doen, maar dag in dag uit hulp bieden. Vaak doen veel mensen dat naast hun baan en eigen activiteiten.

Sta eens stil bij mantelzorg
Sta eens stil bij mantelzorg is dan ook een must. Lichtpuntje in dit verband is dat werknemers steeds meer ruimte krijgen van hun werkgever om mantelzorgtaken uit te voeren. Een derde van de Nederlandse ondernemingen biedt inmiddels extra verlof bovenop de wettelijke mogelijkheden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden, blijkt uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN onder 250 Nederlandse grote en middelgrote bedrijven. Uit het onderzoek blijkt verder dat 73 procent van de werkgevers zijn personeel calamiteitenverlof verleent. Ook krijgt drie kwart van de werknemers de mogelijkheid zijn werktijden aan te passen of deeltijd te werken, om te kunnen zorgen voor naasten.

Boter bij de vis nodig
Het is goed nieuws dat er meer rekening wordt gehouden met de taken van mantelzorgers in hun dagelijkse werk. Desondanks moet er meer gebeuren. Willen wij waar maken dat we als samenleving meer voor elkaar doen en mensen langer thuis kunnen blijven wonen, dan zullen we ook de tering naar de nering moeten zetten en onze mantelzorgers beter moeten ondersteunen. Begin dit jaar schreef ik er een nota over vanuit het CDA Gouda met tal van plannen om mantelzorg te verlichten. Dit voorjaar nam de hele raad in Gouda die voorstellen over.

Dus tijd voor boter bij de vis. Ik zal mij blijven inzetten voor het versterken van de positie van de mantelzorger. Minder druk op hem of haar zodat ook de mevrouw die de verzorging van haar man niet durft over te dragen aan anderen een oplossing vindt om haar welverdiende en broodnodige rust zo af en toe te kunnen genieten. Ieder mens heeft een moment nodig om bij te komen van noeste arbeid en zorg voor elkaar. Zeker de mantelzorger!  • Comments(1)//blog.eppyboschma.nl/#post27