Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Als de vraag niet wordt gesteld....

BlogPosted by Eppy Boschma Sun, September 25, 2016 22:23:02

Als de vraag niet wordt gesteld….

Al gezien of gelezen? Het is de week tegen de eenzaamheid.

’Doe mee met de workshops ‘Bewegen’. De koffie staat klaar in het winkelcentrum van Korte Akkeren en er is een proefles bewegen voor 70+’. Te lezen op de website van het sociaal team in Gouda. Het is één van de vele activiteiten in het kader van de week tegen de Eenzaamheid.

Iets waar in Gouda veel aandacht aan wordt besteed. Kent u Ineke Weverling van het Transmuraal Netwerk Midden-Holland? Zij is één van de actieve mensen in Gouda die met vele anderen actie onderneemt en vorige week tijdens het Congres tegen Eenzaamheid vertelde over drie actieve platforms eenzaamheid, in nauwe samenwerking met de gemeente, zorg, sociaal teams en vrijwilligersorganisaties in de gemeente Gouda. Een goede zaak.Hugo de Jonge, CDA wethouder in Rotterdam sprak vorige week tijdens datzelfde congres in Rotterdam over ‘vraagverlegenheid’ van mensen. En zo is het helaas. Want over het algemeen is er voldoende aanbod aan activiteiten. Zeker als je wat geld te besteden hebt en nog in redelijke gezondheid bent, kun je van alles en nog wat doen, ook in Gouda. Naar een vereniging, een koffieochtend, sportclub, bijeenkomst van de kerk of buurvrouw. Het aanbod is er wel.

Maar juist dat ‘durf te vragen’ blijkt het probleem. Mensen kampen met ‘vraagverlegenheid’. Eenzaamheid blijft vaak verborgen voor de ander. Mensen die hun huis niet meer uitkomen, geen moed meer hebben om zich te laten zien of bij een activiteit aan te sluiten, in contact te treden met anderen en hulp te aanvaarden. Naar hen moet onze grootste zorg uitgaan.

Maar als de vraag om hulp, die arm om de schouder, die kop koffie samen of ondersteuning in het huishouden niet wordt gesteld. Wat dan? Ik vind dat we daarin ook zelf als Gouwenaar allemaal een taak hebben. Om dat ‘omzien naar elkaar’ waar te maken. Dat kan op velerlei manieren.

Eén manier is dat de ouderenconsulent van de gemeente vaker de 75+ers in Gouda bezoekt, indien ze dat op prijs stellen. Niet slechts 1 x in de 5 jaar zoals dat nu nog het geval is, maar jaarlijks. Het kan sprak de vorige wethouder. Hopelijk kan het in deze nieuwe periode daadwerkelijk plaatsvinden.

Ook een manier is om zelf in actie te komen. Vraag eens hoe het is met die buurvrouw die je al dagen niet meer ziet. Bied aan een keer een boodschap voor iemand te doen. Sluit je aan bij het burennetwerk dat zich inspant voor de ander. Of doe wat jij denkt dat bijdraagt aan de strijd tegen eenzaamheid. Voor elkaar!  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post25