Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Jonge mantelzorger in Gouda in beeld?

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, June 04, 2016 22:36:05

Jonge mantelzorger in Gouda in beeld?

De scholier die elke dag uit school zijn chronisch zieke moeder ondersteunt. Jaar in jaar uit. Kent u die situaties? Waarbij die inzet van zo’n jongere beneden de 18 jaar ook volledig meetelt in het (minder) toekennen van zorg en ondersteuning aan dat type gezinnen?

Hoe zit dat in Gouda? Ik heb er net vragen over ingediend aan het College van Burgemeester en Wethouders. Tegen de achtergrond dat in het geval dat jongeren mantelzorg verlenen, bijvoorbeeld in gezinnen met een chronisch zieke patiënt, die mantelzorg vaak meetelt bij de zorgindicatie. Dat leidt er dan toe dat er minder hulp of ondersteuning wordt toegekend via indicatiestelling omdat de inzet van de betreffende jongere meetelt. Hoe redelijk is dat?

Uit recent onderzoek zoals werd getoond door Nieuwsuur (3 juni 2016), blijkt dat jongeren die langere tijd mantelzorg verlenen negatieve gevolgen ondervinden als het gaat om hun ontwikkeling. Tsja, … , dan volgt ook voor hen een probleem. Kan dat niet anders?

Hoe zit dat in Gouda? Er is nog veel onduidelijkheid over want meestal lopen de jongeren waar het om gaat er niet mee te koop dat ze mantelzorger zijn. Of ze hebben het zelf helemaal niet zo scherp in welke situatie ze zitten en zijn er aan gewend dat het zo gaat.

Om die reden is het ook goed dat er bijvoorbeeld op scholen gastlessen worden verzorgd over ‘jongeren en mantelzorg’. Want natuurlijk is thuis een handje helpen heel gezond. Maar als het té wordt, of het telt mee in de zorgindicatie waardoor het gezin minder professionele ondersteuning krijgt, dan wordt het al snel het paard achter de wagen spannen.

Dat zou toch beter moeten kunnen?

In de gemeente Uden schijnt het beleid zo te zijn dat jongeren tot en met 18 jaar niet meetellen als het gaat om mantelzorg. Hun inzet wordt niet meegenomen in het uiteindelijk aantal uren zorg en ondersteuning.

Wat mij betreft mogelijk ook iets voor Gouda want mantelzorg kent z'n grenzen!  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post21