Blog Eppy Boschma

Blog Eppy Boschma

Van bibliotheek naar Buurtservicecentrum Lekkenburg

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, January 19, 2019 17:43:05
Een kop koffie, de krant lezen, een praatje en een goed boek lenen. Dat is wat ik regelmatig deed in de bibliotheek aan de Lekkenburg toen onze oudste nog baby en peuter was. Het was een rustmoment waar ik ook regelmatig vele buurtgenoten tegenkwam. Maar zoals u weet, de bibliotheek is er al lang niet meer op die plek. Gelukkig zijn er nu nieuwe plannen voor het pand.

Goed nieuws
Het oude bibliotheekgebouw aan de Lekkenburg wordt een Buurtservicecentrum. Gelukkig komt er daarmee opnieuw de mogelijkheid voor ontmoeting, koffie en een goed gesprek. De gemeente wil het gebouw dit jaar verbouwen tot een Buurtservicecentrum. Iets waar veel bewoners, vrijwilligers, het wijkteam Plaswijck/Bloemendaal en ook professionele zorgorganisaties als Kwadraad erg enthousiast over zijn.


Buurthuis voor de Toekomst
Positief vind ik ook dat het veel meer wordt dan een plek om elkaar vanuit buurt en wijk te ontmoeten. Er komen ook organisaties als Kwadraad, het Sociaal Team en het Centrum voor Jeugd en Gezin in. Dus professionals kunnen in het Buurtservicecentrum samenwerken met vrijwilligers en buurtbewoners. Gezien de enorme opgave waar we voor staan, lijkt me dat heel wenselijk. Het wordt een soort Buurthuis voor de Toekomst, iets waar ik al in 2014 voor pleitte in de gemeenteraad.

Aanpakken eenzaamheid
We weten dat in Gouda veel mensen last hebben van eenzaamheidsgevoelens. En daar moeten we met z’n allen pogen wat aan te doen. Als iedereen omziet naar elkaar en er ook een Buurtservicecentrum is om elkaar te kunnen ontmoeten, dan is dat pure winst voor onze Goudse samenleving.

Investeren in Gouda
Gelukkig zien veel raadsleden dat ook zo en CDA Gouda al zeker. Eind januari stemt de raad erover. Maar er zijn ook kritische geluiden,...., dat de verbouw teveel geld zou kosten,..... Laat ik daarop dit zeggen. Natuurlijk is het goed op de centen te letten en dat doet dit College ook. Net zoals je dat thuis in je eigen huishouding ook doet. Ik ook. Onze wethouder Michiel Bunnik zit er ‘bovenop’ en Gouda staat er wat dat betreft keurig voor. De relatief hoge schulden blijven wel onze grootst mogelijke aandacht vragen maar de begroting van de gemeente biedt dit jaar ook weer wat ruimte voor investeringen gelukkig. Het aanpakken van Lekkenburg staat al jaren op de agenda dus nu doorpakken!Realistisch zijn
In de vorige periode lag er van de zijde van het College helaas een plan voor verbouw Lekkenburg waarin de kosten veel te laag waren ingeschat. Het maakt dat de verbouw nog steeds niet is gestart want de businesscase kwam niet rond. Dat zint mij niet, maar kunnen we niet meer veranderen. Wat we wel kunnen, is voor het plan stemmen dat ons als raad nu is voorgelegd. Een gezamenlijk en gedragen plan dat op veel enthousiasme kan rekenen vanuit de buurt en wijk. Dus hoe eerder er een ‘ja’ komt vanuit de gemeenteraad voor verbouw Lekkenburg, hoe sneller het Buurtservicecentrum er is.

Eind januari is het uur der waarheid. Een unanieme raad voor het Buurtservicecentrum Lekkenburg? Laten we het hopen. Plaswijck, Bloemendaal en Gouda Noord verdienen het! Aan CDA Gouda zal het niet liggen! Zo maken we samen het verschil voor Gouda!

  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post55

Goudse mantelzorgers in het zonnetje!

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, November 10, 2018 11:30:25

Goudse mantelzorgers in het zonnetje!

Herfst is het. En dan toch in het zonnetje gezet worden? Ja, ja…..want vandaag is het de dag van de Mantelzorg. Deelt u ook een compliment uit aan mantelzorgers?

Waar zouden we zijn zonder die mensen die dag in dag uit voor anderen klaar staan? Ze vormen het cement van onze samenleving. Ook in Gouda. Het omzien naar elkaar brengen ze elke dag opnieuw in de praktijk. Dat verdient onze grootst mogelijke waardering.Gelukkig zijn er tal van initiatieven. Vanuit Gouda Bruist maar ook vanuit de kerken voor mantelzorgers. Ook is er de mogelijkheid als mantelzorger af en toe zelf respijt te nemen via zogenaamde respijtzorg. Maar dat kan meer en bereikt nog lang niet iedereen. Bovendien is het niet zo makkelijk als je intensief voor iemand zorgt dat stokje zomaar aan een ander te overhandigen. Vanuit mijn raadswerk zit ik daar bovenop en vanuit de gemeente bestaan plannen om die zogenaamde respijtzorg te versterken. Geen overbodige luxe als je bedenkt hoeveel mensen in Gouda zich inspannen voor de ander en hoe zwaar dat kan zijn.

Mantelzorgers vinden hun werk vaak ‘heel normaal’. ‘Je rolt erin, je kiest er niet voor als een partner, familielid of buurman je hulp nodig heeft’, hoor ik vaak. Natuurlijk is dat ook zo. Maar vanzelfsprekend is het niet. Het maakt dat niet iedereen die mantelzorg biedt, als zodanig bekend is bij gemeente of andere organisaties die af en toe iets zouden kunnen ‘ontzorgen’.


Anderzijds kan lang niet iedereen die zorg nodig heeft, terugvallen op een familielid of netwerk. Vandaar dat mantelzorgers echt het cement vormen in onze samenleving. Ook in Gouda. Laten we dat waarderen. Niet alleen vandaag tijdens de Dag van de Mantelzorg. Maar elke dag opnieuw.

Vanuit CDA Gouda geven we alle mantelzorgers een groot compliment. Doet u mee?  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post54

Felicitaties voor Non-foodbank Gouda

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, October 13, 2018 15:43:24

Al maanden zijn ze hard aan het werk aan de Johan den Haenstraat. De vrijwilligers van de Non-foodbank in Gouda. Toppers zijn het!

Sinds 15 mei is de Non-foodbank er gevestigd in het oude installatiebedrijf dat er voorheen zat. Een nieuwe locatie is geweldig! Meer ruimte om mensen te ontvangen. Maar het is ook helder dat verhuizen van de Baanderij naar de nieuwe locatie niet zomaar gedaan is. Vele, vele uren zijn er in gaan zitten met schilderen, timmeren, inrichten en spullen overbrengen, zo werd mij wel duidelijk toen ik onze felicitaties overbracht in het kader van de opening.

Vandaag, op deze zonovergoten dag, is het feest! De officiële opening is een feit. Een goede zaak. Het pand is prachtig en ruim en geeft volop gelegenheid om mensen die afhankelijk zijn van de Non-foodbank op een prettige manier te ontvangen. Chapeau voor al die vrijwilligers die zich inzetten voor de Non-foodbank in Gouda.


Heeft u ook een aantal uurtjes per week tijd? Neem eens een kijkje op de website (www.nonfoodbankgouda.nl) of ga langs. Er zijn altijd mensen nodig om alle klussen op te pakken. Dankbaar werk!

Wat natuurlijk ook altijd nodig is, zijn voldoende spullen. Wat je er vindt? Een kledingbank, meubelbank en een fietsbank. Het is allemaal keurig gesorteerd en de spullen worden aangeboden aan mensen die van heel weinig moeten zien rond te komen. Zij krijgen de gelegenheid spullen uit te zoeken in de Non-foodbank. Een waardevolle manier om elkaar in Gouda bij te staan.


Bovendien is het ook een manier om met elkaar in contact te komen en op andere wijze elkaar bij te staan. Sommige mensen hebben naast spullen ook hulp nodig om de taal te leren. Anderen vallen letterlijk tussen wal en schip en hebben hulp nodig van instanties als het sociaal team, een schuldhulpmaatje of Zorgpartners. Goede samenwerking tussen al die betrokkenen is dan ook een must om de mensen waar het om gaat goed bij te kunnen staan, evenals enige mate van regie. Samenwerken en van elkaar weten wie wat kan betekenen. Dàt is de weg te gaan zo verstond ik ook de oproep vanuit de Non-foodbank vandaag!

Het werk gaat door…  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post53

Vandaag nationale ouderendag! Doe mee!

BlogPosted by Eppy Boschma Fri, October 05, 2018 12:57:05

Vandaag nationale ouderendag! Doe mee!

Aandacht voor onze ouderen. Dat verdienen ze elke dag. Maar vandaag op nationale ouderendag in het bijzonder. De afgelopen jaren was er ook in Gouda een comité actief voor ouderen. Je kon een wens doen en vrijwilligers zorgden dat deze in vervulling ging. Helaas is dat comité gestopt. Gelukkig zijn er weer nieuwe initiatieven waar onze ouderen aan mee kunnen doen.

Voor veel ouderen is het niet meer zo makkelijk om zelf hun wens uit te laten komen. Vandaag vraagt het nationale ouderenfonds – en wij steunen dat vanuit CDA Gouda van harte – massaal aandacht voor onze ouderen.

Stel je eens voor: zonder rollator kom je buiten de deur niet meer ver. Maar familieleden en vrienden zijn overleden of wonen ver weg. En de kinderen wonen niet in de buurt. En eigenlijk wil je niet vragen. Je schaamt je een beetje dat je je alleen voelt en dat alles niet meer zo makkelijk gaat als vroeger.

1 miljoen ouderen eenzaam
Klinkt dit dramatisch? Dat kan het ook zeker zijn. Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen voor de gezondheid kunnen desastreus zijn.

1 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Dat zijn 1 op de 4 ouderen. Goede kans dat ook bij u in de straat een eenzame ouderen woont. En daarom zet het nationaal ouderenfonds zich met vele vrijwilligers iedere dag in voor hen. En vandaag nog eens extra!


'Gouds noaberschap'
Vanuit CDA Gouda doen we al jaren mee aan de nationale ouderendag. Afgelopen week – in het kader van de week tegen de eenzaamheid – heb ik gepleit voor meer ‘Gouds noaberschap ‘ naar Twents voorbeeld. Ook heb ik vragen gesteld aan het College van B&W hoe versterkt in te zetten op het voorkomen van vereenzaming en gevraagd naar de mogelijkheden voor het vaker bezoeken van onze 75+ers door ouderenconsulenten.

Is dat dé oplossing? Vast niet. Maar helpen doet het wel. Omzien naar elkaar is niet zo moelijk. Gewoon een kwestie van doen! Bij welke oudere ga jij vandaag langs?

Of wil je andere tips wat je kunt doen? Kijk dan https://www.ouderenfonds.nl/5tips/. Samen maken we het verschil!

*Bron: tekst heb ik deels ontleend aan nationale ouderendag website (www.nationaleouderendag.nl)

  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post52

Natuurspeeltuin 'Het Eiland' aanwinst Gouda

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, June 30, 2018 14:31:56

Wat is er hard gewerkt om het allemaal voor elkaar te krijgen. De opening van de nieuwe natuurspeeltuin in Gouda-Oost die vanaf nu ‘Het Eiland’ heet. De initiatiefneemsters zijn jarenlang bezig geweest om stap voor stap de komst van de natuurspeeltuin werkelijkheid te laten worden. Het moest er komen…. En ja,… het is er en is geopend! Wat een feest en aanwinst voor Gouda. Chapeau voor al dat doorzettingsvermogen en initiatief!


Ik weet het nog goed. Als raadslid op een donkere en regenachtige avond aan tafel ergens in Gouda-Oost. Koffie met enthousiaste dames die de zaken goed op orde hadden. Ze waren al ver, maar tegelijkertijd lagen er ook nog heel wat te nemen hordes. Ik was onder de indruk en hoopte vurig dat hun plan werkelijkheid zou worden.Met een riante bijdrage van de GoudApot begonnen er meer fondsen en geldschieters toe te zeggen. En van het één kwam het ander. Ook de gemeente hielp op alle fronten mee. Top! Precies zoals we vanuit het CDA ook de rol van de gemeente zien. Daar waar het kan initiatieven van Gouwenaars de ruimte geven en mede mogelijk maken.


Het is gelukt en het blijkt maar weer. Waar zouden we zijn zonder al die initiatiefrijke Gouwenaars die een plan hebben en er vol voor gaan? Het belooft wat voor al die kinderen en bewoners in Gouda-Oost. Zij kunnen heerlijk spelen en ontmoeten op ‘Het Eiland’. En ik weet het zeker. Deze prachtige speelplek, evenals vele andere in Gouda, kunnen zeker ook op ons bezoek rekenen. Onze kinderen zijn net als ik enthousiast en ze staan te popelen. En met hen velen in Gouda. Houden zo!  • Comments(1)//blog.eppyboschma.nl/#post51

Help! Mannen die weten hoe het met vrouwen zit

BlogPosted by Eppy Boschma Sat, June 16, 2018 12:36:35

Help! Mannen die weten hoe het met vrouwen zit

Dennis Captein schrijft in zijn column in het AD Groene Hart dat vrouwen liever thuis blijven en mannen graag op ‘oorlogspad’ gaan en dus graag en vaker leidinggevende en bestuurlijke posities bekleden.

Ha, ha, ... wat een platte retoriek. Volgens de statistiek is het juist, maar hoe zit het echt? Ik ben de eerste te erkennen dat er meer mannen dan vrouwen in de gemeenteraden actief zijn en er meer mannen wethouder zijn dan vrouwen. En meer mannen leidinggevende posities hebben. Ik ben ook de eerste om te erkennen dat vrouwen daar zelf meer aan zouden moeten doen. Echter Dennis Captein schrijft dat we het maar moeten accepteren. Het is niet anders. Oef,....een gemiste kans.

Veel te simplistisch
Is het zo simpel? Is er niet meer nodig in onze samenleving om vrouwen te stimuleren vaker leidinggevende en bestuurlijke functies te accepteren? Ik denk het wel. En dat vraagt werkelijk een cultuuromslag en een andere manier van met elkaar omgaan in onze samenleving. Daar zullen we allemaal aan bij moeten dragen. En vooral mannen. Laat ik twee eigen ervaringen delen die dat duidelijk maken.

Zonde die extra studie
Als studente van bijna 21 rondde ik mijn HBO af en besloot verder te studeren aan de universiteit. Op dat moment liep ik stage bij een bank in het Noorden des lands. Ik kon er ook aan de slag na afronding van mijn studie maar koos daar niet voor. Het commentaar van de directeur? Neem jij ons aanbod niet aan? Wat zonde. Straks ga je trouwen en krijg je kinderen en is die extra studie toch min of meer weggegooid geld. Pardon? Het zit diep en zal echt anders moeten want bij een studiegenoot van mannelijke zijde zou zo’n ‘kwalificatie’ van de directeur echt achterwege zijn gebleven. Dit type uitspraken zijn niet bepaald stimulerend om vooral het hoogste na te streven en ‘er vol voor te gaan’.

Goede moeder?
Dan een tweede ervaring. Als politiek assistent van voormalig Minister Donner had ik jarenlang een drukke baan. Eigenlijk geen baan maar een ‘way of life’ van 24/7. Enorm enerverend en leerzaam. In die tijd was onze oudste net 2 en werd de 2e dochter geboren. Donner vond het prima, hij steunde mij volop in het combineren van mijn werk met het moederschap. Maar het commentaar van de buitenwereld? Niet te geloven.

Hoe vaak ik heb moeten uitleggen hoe ik dat deed met kleine kinderen en mijn werk,.... Je zou denken niet erg toch? Op zich niet, want natuurlijk zei ik dat het prima ging. Wat ook echt zo was. Maar onderhuids vraag je je toch af of je het wel goed doet. En mijn man? Die werd nooit wat gevraagd hoe hij zijn werk en de thuissituatie combineerde. Hoogstens of hij het met mij nog volhield omdat ik er ‘nooit’ was.

Knoop het in je oren en doe er wat mee
Tsja,...Zolang dat type ‘onderhuidse’ gewoonten en stigmatiserende vragen diep in onze samenleving blijven zitten, moet je niet verbaasd zijn dat vrouwen leidinggevende en bestuurlijke posities minder vaak aanvaarden dan de man. Knoop dat in je oren en doe er wat mee....

Nooit te oud om te leren
Maar ach,.... Dennis Captein heeft die analyse van hoe onze samenleving werkt in ieder geval nog niet gemaakt. Die legt zich neer bij zijn eigen werkelijkheid. Gemiste kans! Maar het goede nieuws: je bent nooit te oud om te leren!  • Comments(1)//blog.eppyboschma.nl/#post50

Allemaal naar buiten woensdag!

BlogPosted by Eppy Boschma Mon, June 11, 2018 23:23:59

Allemaal naar buiten woensdag!

Woensdag krijgen niet alleen veel leerlingen die examen hebben gedaan de uitslag. Het is ook Nationale Buitenspeeldag. Traditiegetrouw de tweede woensdag in juni. In Gouda staan al speciale activiteiten aangekondigd op de landelijke website op het Margrietplein, in de Kadebuurt en de natuurspeeltuin Steinse Groen. CDA Gouda roept ook dit jaar weer ouders met kinderen op woensdag lekker buiten te spelen en er ook de rest van het jaar flink werk van te maken.

Steeds minder kinderen spelen buiten
Buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Spelen de kinderen nog voldoende buiten? Als ik kijk naar ons eigen gezin, kan het vele malen beter.

3 op de 10 kinderen spelen nooit of slechts 1 x per week buiten
Onze meiden van 12 en 9 en onze zoon van 5 vinden TV kijken of een spelletje op de tablet toch ook heel aantrekkelijk. Als we daar zelf niet duidelijke afspraken over maken, blijven ze het liefst op de bank hangen. Het past bij de landelijke, verontrustende trend. Uit cijfers blijkt dat maar liefst drie op de tien kinderen nooit of slechts één keer per week buitenspelen. Dat mogen we toch niet laten gebeuren? We zullen zelf in actie moeten komen. Ook in Gouda.


Foto: website Nationale Buitenspeeldag

Goed nieuws over speelplekken in Gouda
Super blij ben ik dat in het nieuwe coalitie-akkoord aandacht is voor voldoende speelplekken in Gouda. De komende vier jaar worden geen speelplekken gesloten en alle speelplekken blijven in stand. Dat is goed nieuws voor alle Goudse kinderen en hun ouders en verzorgers. Binnenkort komt er zelf nog een prachtige natuurspeeltuin bij in Gouda-Oost. Het CDA Gouda zet zich al jaren in voor voldoende speelplekken.

Doet u mee?
Doet u mee in uw straat of buurt woensdag tijdens de Nationale Buitenspeeldag? Of heeft u suggesties hoe het buitenspelen verder kan worden bevorderd? Ook in buurten met smalle straten, veel verkeer en onvoldoende groen? Laat het weten en reageer gerust via eppy.boschma@gouda.nl. Ik blijf me er voor inzetten, ook de nieuwe raadsperiode.

Voor een Gouda dat we door willen geven!  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post49

Wat merkt u van het nieuwe coalitie-akkoord?

BlogPosted by Eppy Boschma Wed, June 06, 2018 22:10:01
Wat merkt u van het nieuwe coalitie-akkoord in Gouda?

Wat merkt u straks van het nieuwe akkoord dat de onderhandelende politieke partijen ondertekenden? Dat was één van de vragen van journalisten. Een terechte vraag om dat te willen weten. Wat betekent het voor de Gouwenaar?

Laat ik een 10 tal concrete punten uit het akkoord noemen. Ik word er blij van. CDA heeft zich er de afgelopen jaren steeds hard voor gemaakt en hier staan ze dan!

. Kinderboerderij en kinderbibliotheken
De kinderboerderij krijgt er structureel geld bij en dat is SUPER! Ook de kinderbibliotheken blijven in de wijk en in Westergouwe komt er één bij.


. Geen speelplekloze buurten
De komende vier jaar worden geen speelplekken gesloten en houden we alle speelplekken in stand.


. Ruimte voor wijkteams
Er komen middelen voor de wijkteams waarmee ze gezamenlijke voorstellen kunnen indienen rondom veiligheid, leefbaarheid, energietransitie en groen.

. Sport
We maken geld vrij voor een meerjarig ontwikkel- en onderhoudsplan om achterstallig onderhoud en noodzakelijke investeringen bij sportaccommodaties te kunnen aanpakken. Ook blijft er geld voor het sportstimuleringsfonds.. Groen moet je doen
Voor groen en water komt er extra geld. Ook verbeteren we het bestaande groen, zowel in parken als in relatie tot het reguliere onderhoud van groen.

. Afvalinzameling
We zetten in op een optimalisering van de afvalinzameling, met bijzondere aandacht voor ervaren knelpunten.

. Mantelzorg, ouderenzorg en aanpak eenzaamheid
Het mantelzorgbeleid willen we verbeteren waar mogelijk. We kijken naar wat er aan preventie mogelijk is gericht op het voorkomen van eenzaamheid en we zoeken aansluiting bij landelijke initiatieven rondom ouder worden.


. Woonoverlast
We pakken woonoverlast aan. We passen de lokale regels aan zodat we de nieuwe Wet Aanpak Woonoverlast in Gouda kunnen toepassen. Streng voor wie niet wil.

. Voor een veilig Gouda
We maken geld vrij voor het doorzetten van de strenge aanpak tegen woninginbraken, radicalisering, extremisme en ondermijning. Nodig want we staan als Gouda nog steeds té hoog in de misdaadlijst.

. We zijn scherp op de euro’s en de hoge lasten
We hebben stevige afspraken gemaakt zodat we goed op de euro’s letten en Gouda’s huishoudboekje netjes beheren. Onze kersverse wethouder die vanuit het CDA in het College van B&W aan de slag gaat, Michiel Bunnik, heeft die taak in zijn pakket. De OZB stijgt niet meer dan met inflatie en er komt een plan van aanpak om Gouda binnen de top 25 van duurste gemeenten te laten zakken.

Is dit alles?
Is dit het dan? Nee, het is een 10 tal punten. Wilt u weten wat er verder nog is afgesproken? Dat is heel wat! Lees dan het hele akkoord op www.gouda.nl

We gaan met ‘nieuwe energie’ aan de slag, vooral ook samen met de hele raad op een heel aantal onderwerpen en met de stad! Iets waar we ons voor inspannen als CDA. Ook dé reden dat we doorgaan met onze campagne #whatsupinGouda.

Ik heb er zin in en ga de komende vier jaar weer mijn uiterste best doen. Voor een Gouda dat we door willen geven! Doet u mee?  • Comments(0)//blog.eppyboschma.nl/#post48
Next »